top of page
Koirahieronta-info

Hieronta on lihaskudoksen manuaalista käsittelyä, joka tehostaa käsiteltävän kudoksen aineenvaihduntaa ja nopeuttaa pintaverenkiertoa. Hieronnan tarkoitus on poistaa lihaksien pinnalle kerääntyviä kuona-aineita, jotka aiheuttavat kireyksiä ja jumeja lihaksessa ja niiden lihaskalvoilla.

Mitä ovat lihasjumit?

Koirien, kuten ihmistenkin, lihaksiston yksi tärkeinpiä tehtäviä on vartalon tukeminen ja liikuttaminen. Koirat ovat luotuja liikkumaan ja käyttävätkin vartaloaan monipuolisesti ja tehokkaasti liikkeen luomiseen. Liike vahvistaa lihaksia, kehittää lihaksiston hiussuonistoa ja lihaksen hapensaantia.


Koiran liikkuessa sen lihakset supistelevat. Supistumiseen lihas tarvitsee ravinnosta saatavaa energiaa polttoaineeksi, josta lopputuotteena supistumisen jälkeen jäljelle jää kuona-aineita. Kuona-aineet poistuvat lihaksesta verenkierron mukana, mutta joskus kehon aineenvaihdunta ei riitä poistamaan kaikkia lihaksessa syntyviä kuona-aineita (kuten maitohappoa) lihaksen pinnalta. Tällöin lihakseen syntyy kuona-ainekertymiä, joka tukkivat lihassoluja. Näin aiheutuvat kaikkien tuntemat lihasjumit.


Lihasjumeja syntyy kaiken ikäisille ja rotuisille koirille käyttötarkoituksesta riippumatta. Joskus ne johtuvat rankoista treeneistä, revittelystä pellolla tai metsässä, liian vähäisestä jäähdyttelystä agilitytreenien jälkeen tai pelkästään staattisesta liikunnasta hihnassa. Joillakin koirilla rakenne vaikuttaa koiran liikkumiseen niin, että jokin alue kropasta kuormittuu enemmän mikä altistaa tämän alueen lihakset herkemmin jumittumiselle.

​

Lihasjumit rajoittavat kehon toimintaa. Lihaksen elastisuus kärsii kuona-ainekertymistä, mikä taas vaikuttaa mm. liikelaajuuksiin. Jalka ei enää venykään kuten sen pitäisi, askel lyhenee. Tämä kuormittaa koiran kroppaa taas uudella tavalla, koska liike ei ole se minkä keho tekisi luonnostaan silloin kun se toimii oikein.

Joskus yhden lihaksen jumiutuminen aiheuttaa sen, että keho alkaa käyttämään jumittuneen lihaksen viereisiä tai vastakkaisia lihaksia enemmän. Tällöin nämä lihakset taas kuormittuvat enemmän ja pian nekin ovat pinteessä. Isompi ongelma on valmis.

Mitä hyötyä hieronnasta on koiralle?

Hieronta vilkastuttaa lihaksen aineenvaihduntaa sekä verenkiertoa ja saa lihaksen pinnalle kerääntyneet kuona-aineet liikkeelle. Hieronnalla pystytään palauttamaan lihaksen elastisuus ja näin parantamaan koiran liikelaajuuksia. Kun koiran kroppa on auki se pystyy liikkumaan luonnollisesti, itseään rasittamatta. Elastiset lihakset ehkäisevät myös vammautumisia, kuten venähdyksiä ja revähdyksiä.

 

Joskus lihasjumit voivat olla myös erittin kipeitä. Koira voi olla haluton liikkumaan, se voi olla ärtyisä tai väsyneen oloinen. Hieronta lievittää kiputiloja lihasten ja lihaskalvon kireyksien poistuessa. Joskus ero jo yhden hierontakerran jälkeen on huomattava.

​

Lihashuolto ja lihaksiston hyvinvointi on olennainen osa koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lihaksiston tilalla on vaikutus pelkästään lihaskudosten lisäksi myös luuston ja hermoston hyvinvointiin ja toimivuuteen. Koska koiran keho on kokonaisuus on usein myös esim. nivelongelmaisille koirille huomattavaa hyötyä myös lihaksiston hoitamisesta. 

Mitkä koirat tarvitsevat hierontaa?

Lyhyt vastaus kysymykseen on: kaikki.

Käytännössä kaikilla koirilla on lihaskireyksiä jossain kohtaa kehossaan. Joskus ajatellaan, että jumit kehittyvät vasta vanhoile koirille, mutta todelisuudessa myös nuorten koirien lihaksistoon kerääntyy kuona-aineita ja jumeja syntyy.

Joskus myös ajatellaan, että vain urheilevat ja kovassa rasituksessa olevat koirat saavat lihasjumeja, mutta tämäkän ei pidä paikkaansa. Myös kevyessä rasituksessa, staattista liikuntaa (kuten hihnalenkit) harjoittavat koirat saavat lihasjumeja, joita olisi hyvä aika-ajoin hoitaa.

​

Harrastuskoirat - agility, toko, vepe, pk-lajit, ratajuoksu jne. Jokaisessa lajissaan on omat kuormittavuutensa koiran keholle. Pitkäikäistä harrastuskoiraa haaveillessa tulee koiran lihashuoltoon kiinnittää erityistä huomiota, niin ennen treenejä kuin niiden jälkeenkin. Säännöllinen hieronta pitää koiran kehon toimivana ja ehkäisee näin myös koiran vammautumisriskiä harrastuksessa.

Metsästyskoirat - säännöllinen lihashuolto pitää koiran kehon toimivana ja kestävänä. Vammautumisen riski pienenee ja palautuminen on nopeampaa. Kropaltaan auki oleva koira myös jaksaa paremmin suorituksen aikana, kun lihaksiston koko kapasiteettin on käytössä.

Näyttelykoirat - koiran ryhti ja liikkeet ovat lähtöisin sen lihaksistosta. Hyvän lihaskunnon lisäksi koira tarvitsee elastisen ja avoinna olevan kropan, että se voi esittää maksimaalista liikettä.

Vanhat ja nivelrikkoiset - vanhuuden myötä koirien lihaskunto huononee ja palautuminen kestää pidempään. Hieronnalla voidaan ehkäistä vanhuuden tuomia kolotuksia kehossa sekä auttaa kehoa palautumaan paremmin rasituksesta. Nivelrikkoiset koirat useimmiten käyttävät kehoaan toispuoleisesti mikä aiheuttaa ylimääräistä kuormitusta vastakkaiselle puolelle. Hieronnalla helpotetaan tästä kuormituksesta syntyvää rasitusta kehossa.

Synnyttävät ja synnyttäneet nartut - raskausaikana nartun keho on kovilla. Hyvän lihaskunnon lisäksi lihaksiston elastisuus on tärkeässä roolissa kantoaikana. Nartut olisi hyvä hieroa ennen astutusta. Pentujen jälkeen keho tarvitsee paljon aikaa palautuakseen. Hieronnalla autetaan sekä voidaan nopeuttaa kudosten palautumista.

​

Ei ole koiraa joka ei hyötyisi hieronnasta. Pieniä pentuja sekä alle 1v ikäisiä koiria harvemmin tarvitsee hieroa lihasjumien vuoksi, mutta myös nuoret koirat hyötyvät käsittelyyn tottumisesta hieronnan yhteydessä.

Milloin koiraa EI hierota?
  • Koira on tiine, sillä on juoksut tai valeraskaus

  • Narttu, joka on juuri luovuttanut pennut (hieronta voi esim. käynnistää maidontuotannon uudestaan)

  • Koiralla on murtuma tai iso avohaava

  • Revähtymät akuuttivaiheessa (myöhemin hieronnasta on hyötyä paranemiseen)

  • Koiralla on lääkitys esim. antibiootti, kortisoni. (Jatkuvalla lääkityksellä olevien koirien kohdalla kysy neuvoa hierojalta tai eläinlääkäriltä)

  • Koiralla on sydänsairaus tai epilepsia (eläinlääkärin luvalla voidaan hoitaa esim. lievästä rytmihäiriöstä kärsiviä)

  • Koiralla on syöpä tai kasvaimia 

  • Koiralla on kuumetta

  • Juuri ennen kisoja, treenejä tai kovaa fyysistä suoritusta. (Koira tarvitsee ainakin päivän lepoa hieronnan jälkeen)

Ohjeita hierontaan tulevalle

Hieronta on useimmiten koiralle mukava ja rentouttava kokemus. Hierontaa varten koiraa ei sinällään tarvitse valmistaa etukäteen mitenkään erityisesti. Tässä perusohjeet:

​

  • Älä ruoki koiraa min. 2h ennen hierontaa

  • Älä rasita koiraa kovalla rasituksella juuri ennen hierontaan tuloa

  • Käytä koira tarpeillaan ennen hierontaan tuloa

  • Omistaja on koiran mukana hieronnan ajan, varaa siis itsellesi aikaa n. 1,5h hierontaa varten

  • Kylmällä säällä koiralle voi ottaa mukaan takin

  • Hieronnan jälkeen koira on hyvä käyttää tarpeillaan heti. Hieronta kiihdyttää aineenvaihduntaa, joka yleensä saa myös suolen toimimaan

  • Hieronnan jälkeen tulisi koira pitää levossa 2 vuorokautta

  • Varmista, että koiralla on saatavilla paljon nestettä hieronnan jälkeen

  • Jos koirasi on epävarma tai aggressiivinen vieraita kohtaan mainitsethan tästä tullessasi. Aggressiivisten koirien kanssa käytetään kuonokoppaa kaikkien turvallisuuden vuoksi

  • Koira hierotaan koiran maatessa kyljellään, joko lattialla hieronta-alustalla tai hierontapöydällä

​

Vinkki-vitonen: Koiralle voi opettaa käskystä kyljelleen menemisen ennen hierontaan tulemista. Tämä helpottaa koiran käsittelyä hieronnan aikana :)

bottom of page