top of page
Koirahieronta ja funktionaalinen manuaaliterapia- info

Hieronta on lihaskudoksen manuaalista käsittelyä, joka tehostaa käsiteltävän kudoksen aineenvaihduntaa ja nopeuttaa pintaverenkiertoa. Hieronnan tarkoitus on poistaa lihaksien pinnalle kerääntyviä kuona-aineita, jotka aiheuttavat kireyksiä ja jumeja lihaksessa ja niiden lihaskalvoilla. Funktionaalinen manuaaliterapia hoitaa lihasten lisäksi tehostetusti koirien lihaskalvoja, hermostoa, aineenvaihduntaa sekä rankaan ja niveliä.

Mitä ovat lihasjumit?

Koirien, kuten ihmistenkin, lihaksiston yksi tärkeinpiä tehtäviä on vartalon tukeminen ja liikuttaminen. Koirat ovat luotuja liikkumaan ja käyttävätkin vartaloaan monipuolisesti ja tehokkaasti liikkeen luomiseen. Liike vahvistaa lihaksia, kehittää lihaksiston hiussuonistoa ja lihaksen hapensaantia. Koiran liikkuessa sen lihakset supistelevat. Supistumiseen lihas tarvitsee ravinnosta saatavaa energiaa polttoaineeksi, josta lopputuotteena supistumisen jälkeen jäljelle jää kuona-aineita. Kuona-aineet poistuvat lihaksesta verenkierron mukana, mutta joskus kehon aineenvaihdunta ei riitä poistamaan kaikkia lihaksessa syntyviä kuona-aineita (kuten maitohappoa) lihaksen pinnalta. Tällöin lihakseen syntyy kuona-ainekertymiä, joka tukkivat lihassoluja. Näin aiheutuvat kaikkien tuntemat lihasjumit.

Lihasjumeja syntyy kaiken ikäisille ja rotuisille koirille käyttötarkoituksesta riippumatta. Joskus ne johtuvat rankoista treeneistä, revittelystä pellolla tai metsässä, liian vähäisestä jäähdyttelystä agilitytreenien jälkeen tai pelkästään staattisesta liikunnasta hihnassa. Joillakin koirilla rakenne vaikuttaa koiran liikkumiseen niin, että jokin alue kropasta kuormittuu enemmän mikä altistaa tämän alueen lihakset herkemmin jumittumiselle.

​Lihasjumit rajoittavat kehon toimintaa. Lihaksen elastisuus kärsii kuona-ainekertymistä, mikä taas vaikuttaa mm. liikelaajuuksiin. Jalka ei enää venykään kuten sen pitäisi, askel lyhenee. Tämä kuormittaa koiran kroppaa taas uudella tavalla, koska liike ei ole se minkä keho tekisi luonnostaan silloin kun se toimii oikein. Joskus yhden lihaksen jumiutuminen aiheuttaa sen, että keho alkaa käyttämään jumittuneen lihaksen viereisiä tai vastakkaisia lihaksia enemmän. Tällöin nämä lihakset taas kuormittuvat enemmän ja pian nekin ovat pinteessä. Isompi ongelma on valmis.

Mikä ihmeen funktionaalinen manuaaliterapia?

Olen opiskellut useamman vuoden eläinosteopatiaa Animal Osteopathy Internationalissa. Valmistuin ensimmäiseltä kurssilta kesällä 2022 ja opiskelen tällä hetkellä toisen asteen kurssia.AOI:n koulussa olen opiskellut, niin etänä kuin lähiopetuksessa yhtien maailman osaavimpien eläinosteopaattien opetuksessa osteopatiaa koirille. Ensimmäinen kurssi oli johdantoa osteopaattisen hoitamisen ajattelutapaan ja menetelmiin. Toinen kurssi on taitojen ja ymmärryksen syventämistä aiheeseen.

Mitä on eläinosteopatia?

Osteopatia hoitaa kehon tuki- ja liikuntaelimistön häiriöitä. Osteopaattisen ajattelutavan lähtökohta on ymmärtää keho kokonaisuutena, fyysisten ja psyykkisten osien rakentamana. Hoito perustuu koko kehon hoitoon pehmytkudoksia, rankaa ja niveliä myöten sekä myös psyykkisten ja ympäristön vaikutusten huomioon ottamiseen hoidossa. Osteopatia on erittäin kokonaisvaltainen hoitomuoto, jonka tarkoitus on palauttaa kehon toiminnallisuus sellaiseksi miksi se on tarkoitettu.

Miksi nimike koirien funktionaalinen manuaaliterapeutti? Osteopaatti on Suomessa nimikesuojattu ammattinimike. Osteopaatti nimeä saavat käyttää ainoastaan ihmispuolen osteopaattikoulutuksen käyneet henkilöt. Sama ei päde eläinpuolella, mutta ylimääräisen konfliktin nimikesuojatun tittelin kanssa välttämiseksi en tule käyttämään eläinosteopaatti nimeä edes valmistuttuani. Näin ollen minun piti keksiä itse jonkinlainen nimike kertomaan koulutuksestani ja AOI:n opettajien avustuksella päädyin edellä mainittuun titteliin.

Mitä hyötyä kehon huollosta on koiralle?

Hieronta vilkastuttaa lihaksen aineenvaihduntaa sekä verenkiertoa ja saa lihaksen pinnalle kerääntyneet kuona-aineet liikkeelle. Hieronnalla pystytään palauttamaan lihaksen elastisuus ja näin parantamaan koiran liikelaajuuksia. Kun koiran kroppa on auki se pystyy liikkumaan luonnollisesti, itseään rasittamatta. Elastiset lihakset ehkäisevät myös vammautumisia, kuten venähdyksiä ja revähdyksiä. Joskus lihasjumit voivat olla myös erittäin kipeitä. Koira voi olla haluton liikkumaan, se voi olla ärtyisä tai väsyneen oloinen. Hieronta lievittää kiputiloja lihasten ja lihaskalvon kireyksien poistuessa. Joskus ero jo yhden hierontakerran jälkeen on huomattava.

​Lihashuolto ja lihaksiston hyvinvointi on olennainen osa koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lihaksiston tilalla on vaikutus pelkästään lihaskudosten lisäksi myös verenkierron, lymfakierron, luuston ja hermoston hyvinvointiin ja toimivuuteen.

​Lihasten ja pehmytkudosten hoidon lisäksi on tärkeää hoitaa koiraa kokonaisuutena. Koirat kuormittavat harrastuksissa sekä arjessa niveliään sekä rankaan kohdistuu usein paljon erilaista rasitusta mikä voi johtaa nivelten ja rangan alueen liikkuvuuden huononemiseen. Erilaisilla hoitomenetelmillä voidaan palauttaa näiden alueiden luontainen liikkuvuus mikä samalla vaikuttaa koiran pehmytkudoksiin, hermostoon sekä verenkiertoon.

Mitkä koirat tarvitsevat kehon huoltoa?

Lyhyt vastaus kysymykseen on: kaikki. Käytännössä kaikilla koirilla on lihaskireyksiä, kompensaatiomuutoksia sekä lukkoja jossain kohtaa kehossaan. Joskus ajatellaan, että jumit kehittyvät vasta vanhoile koirille, mutta todelisuudessa myös nuorten koirien lihaksistoon kerääntyy kuona-aineita ja jumeja syntyy. Joskus myös ajatellaan, että vain urheilevat ja kovassa rasituksessa olevat koirat saavat lihasjumeja, mutta tämäkän ei pidä paikkaansa. Myös kevyessä rasituksessa, staattista liikuntaa (kuten hihnalenkit) harjoittavat koirat saavat lihasjumeja, joita olisi hyvä aika-ajoin hoitaa.​

Harrastuskoirat - agility, toko, vepe, pk-lajit, ratajuoksu jne. Jokaisessa lajissaan on omat kuormittavuutensa koiran keholle. Pitkäikäistä harrastuskoiraa haaveillessa tulee koiran lihashuoltoon kiinnittää erityistä huomiota, niin ennen treenejä kuin niiden jälkeenkin. Säännöllinen hoitaminen pitää koiran kehon toimivana ja ehkäisee näin myös koiran vammautumisriskiä harrastuksessa.

Metsästyskoirat - säännöllinen lihashuolto pitää koiran kehon toimivana ja kestävänä. Vammautumisen riski pienenee ja palautuminen on nopeampaa. Kropaltaan auki oleva koira myös jaksaa paremmin suorituksen aikana, kun lihaksiston koko kapasiteettin on käytössä.

Näyttelykoirat - koiran ryhti ja liikkeet ovat lähtöisin sen lihaksistosta. Hyvän lihaskunnon lisäksi koira tarvitsee elastisen ja avoinna olevan kropan, että se voi esittää maksimaalista liikettä.

Vanhat ja nivelrikkoiset - vanhuuden myötä koirien lihaskunto huononee ja palautuminen kestää pidempään. Hoidolla voidaan ehkäistä vanhuuden tuomia kolotuksia kehossa sekä auttaa kehoa palautumaan paremmin rasituksesta. Nivelrikkoiset koirat useimmiten käyttävät kehoaan toispuoleisesti mikä aiheuttaa ylimääräistä kuormitusta vastakkaiselle puolelle. Käsittelyllä helpotetaan tästä kuormituksesta syntyvää rasitusta kehossa.

Synnyttävät ja synnyttäneet nartut - raskausaikana nartun keho on kovilla. Hyvän lihaskunnon lisäksi lihaksiston elastisuus on tärkeässä roolissa kantoaikana. Nartut olisi hyvä käsitellä, joko ennen astutusta tai viimeistään ennen viimeistä kolmannesta. Pentujen jälkeen keho tarvitsee paljon aikaa palautuakseen. Hoidolla autetaan sekä voidaan nopeuttaa kudosten palautumista.​

Ei ole koiraa joka ei hyötyisi kehon huollosta. Pieniä pentuja sekä alle 1v ikäisiä koiria harvemmin tarvitsee hieroa lihasjumien vuoksi, mutta myös nuoret koirat hyötyvät käsittelyyn tottumisesta hoidon yhteydessä.

Milloin koiraa EI käsitellä?
 • Tiineet nartut toisen kolmanneksen jälkeen, valeraskaat nartut

 • Narttu, joka on juuri luovuttanut pennut (hieronta voi esim. käynnistää maidontuotannon uudestaan)

 • Koiralla on murtuma tai iso avohaava

 • Revähtymät akuuttivaiheessa (myöhemin käsittelystä on hyötyä paranemiseen)

 • Koiralla on lääkitys esim. antibiootti, kortisoni. (Jatkuvalla lääkityksellä olevien koirien kohdalla kysy neuvoa hierojalta tai eläinlääkäriltä)

 • Koiralla on sydänsairaus tai epilepsia (eläinlääkärin luvalla voidaan hoitaa esim. lievästä rytmihäiriöstä kärsiviä)

 • Koiralla on syöpä tai kasvaimia 

 • Koiralla on kuumetta

 • Juuri ennen kisoja, treenejä tai kovaa fyysistä suoritusta. (Koira tarvitsee ainakin päivän lepoa hoidon jälkeen)

 

Ohjeita hoitoon tulevalle

Käsittely kertaa varten koiraa ei sinällään tarvitse valmistaa etukäteen mitenkään erityisesti. Tässä perusohjeet:​

 • Älä ruoki koiraa min. 2h ennen hierontaa

 • Älä rasita koiraa kovalla rasituksella juuri ennen käsittelyyn tuloa

 • Käytä koira tarpeillaan ennen käsittelyyn tuloa

 • Omistaja on koiran mukana käsittelyn ajan

 • Kylmällä säällä koiralle voi ottaa mukaan takin

 • Käsittelyn jälkeen koira on hyvä käyttää tarpeillaan heti. Hoito kiihdyttää aineenvaihduntaa, joka yleensä saa myös suolen toimimaan

 • Käsittelyn jälkeen tulisi koira pitää levossa 2 vuorokautta

 • Varmista, että koiralla on saatavilla paljon nestettä hoidon jälkeen

 • Jos koirasi on epävarma tai aggressiivinen vieraita kohtaan mainitsethan tästä tullessasi. Aggressiivisten koirien kanssa käytetään kuonokoppaa kaikkien turvallisuuden vuoksi

 • ​Vinkki-vitonen: Koiralle voi opettaa käskystä kyljelleen menemisen ennen hierontaan tulemista. Tämä helpottaa koiran käsittelyä hieronnan aikana.

   

bottom of page